Vinyylilankku vai Laminaattilattia?

18.5.2021

Mitä laminaatti on?

 

Laminaattialattiasta on varmasti monella mielikuva, että se on halpa hinnaltaan mutta ominaisuuksissa moni mieltää laminaatin kylmäksi ja liukkaaksi pinnaksi jalan alla ja tähän on yksinkertainen syy, sen puristettu kova pintakerros, laminaatissa on korkeapaine prässätty pinta, joka koostuu paperista ja liimasta eikä se johda tai varastoi lämpöä, lisäksi laminaatissa on HDF-runko, mikä on materiaalina kova mutta huonosti lämpöä johtava puukuitulevy.

Mitä Vinyylilankku on?

 

Monen ensimmäinen ajatutus on varmasti juuri päinvastainen, eli vinyylilattia mielletään pehmeäksiä ja lämpimäksi pinnaksi jalan alla ja se myös pitää paikkansa, sillä sen pinnoitteena käytettävä polyuretaani (PUR) on materiaalina erittäin lämmin, jota käytetään mm. sängynpatjoissa. Vinyylilattian kivikomposiitti runko on lämpöä varastoiva ja luovuttava materiaali.

Teemme vertailun laminaatit yleisesti vs. mianka vinyylilankku

Nykypäivän rakentaminen

 

Tänäpäivänä rakentamisessa ja asumisessa kiinnitetään aiempaa huomattavasti enemmän huomiota hyvään sisäilmaan ja asukkaiden viihtyvyyteen, tämän vuoksi tuotteita testataan niiden levittämien terveyshaittojen mutta paljon myös huoneakustiikan vuoksi, joten vertaillaan hieman vinyylilankun ja laminaatin eroja näissä aiheissa.

Mianka vinyylilankuissamme on nextgen kivikomposiitti (SPC) runko, josta ei ole irtoa formaldehydejä tai VOC-päästöjä, kun taas laminaatissa käytetty HDF-runko on valmistettu käyttäen liiman sideaineana formaldehydihartseja, jolloin on vähintään tehokas pölynhallinta ja suojaineten käyttö tarpeellinen asennusvaiheessa. Lattioiden päästöt ja haitta-aineiden luovutus mitataan kokeellisesti laboratoriossa ja tästä on jokaisella lattiavalmistajalla jonkinlainen merkintä, joten tähän emme puutu enempää.

Huoneakustiikassa löytyy myös merkittäviä eroja vinyylilankun ja laminaatin välillä, sillä laminaatin kovapinta yhdistettynä sen puukuitu runkoon saavat aikaan erittäin kovan kaikupinnan ja jo pelkästään kotieläimien kynsien rapina saattaa kuulua ärsyttävästi ja haittaavasti, jopa naapurihuoneistoihin, kun vinyylilattian kivikomposiitti runko yhdistettynä pehmeään pintaan akustisoivat ja vaimentavat kaikua ja ovat huonoja johtamaan ääntä, lisäksi mianka vinyylilankuissa on integroitu askeläänieriste, joka vaimentaa tehokkaasti ääniä, eikä muita alusmateriaaleja tarvita.

Kulutuskestävyys vinyylilankku vs. laminaatti

 

Lattioiden kulutusluokat kuvaavat mihin käyttötarkoitukseen mikäkin lattia on ja suora vertailu on hieman vaikeaa pelkästään kulutuksen mukaan mutta, jos otetaan monelle niin tuttu vahinkotapaus, eli lattialle vaikka putoaa jokin kova ja painava esine tai siihen kaatuu nesteita jne..

Vinyylilattia on varmasti paras vaihtoehto laattalattian rinnalla sen vedenkestävyyden kanssa ja kestää täysin seisovaa vettä muuttamatta muotoaan tai pehmiämättä. Laminaatti on parketin ohella tunnetusti taas hyvin arka kosteudelle ja alkaakin äkkiä turpoamaan ja muuttamaan muotoaan isoltakin alalta, kun siihen tulee seisovaa vettä.

Iskunkestävyys ja mitä sen jälkeen tapahtuu?  Laminaatin kovan pinnan alla oleva HDF-runko on kuitenkin hieman pehmeä iskun tullessa ja yleensä aiheuttaa laminattiin painauman, sekä kohdan mistä on pinta rikki ja tästä tulee arka ja heikkokohta lattiaan, jos siihen tulee kosteutta on lattia äkkiä pilalla suurelta alueelta. Vinyylilattioissa, missä on kova SPC-runko ei yleensä tule helposti muutoksia runkoon vaikka jokin isku vinyylin pinnan rikkoisi, niin sen vedenkestävyys säilyy kolhuista huolimatta.

Avaa Chat
Tarvitsetko apua?
Hei!
Miten voimme auttaa?